У Львові підписали Меморандум, який допоможе вирішити проблему утилізації сміття в місті та районах області

21.04.2017
У Львові підписали Меморандум, який допоможе вирішити проблему утилізації сміття в місті та районах області

У п’ятницю, 21 квітня, Львівська обласна рада, обласна державна адміністрація, міська рада та органи місцевого самоврядування підписали меморандум щодо поводження з твердими побутовими відходами, які утворюються у місті Львові. Дія меморандуму розрахована на два роки.

Документ, підписаний у Львові в присутності Віце-прем’єр-міністра України Володимира Кістіона, забезпечить гарантії захоронення відходів на полігонах і звалищах у Львівській області та гарантії фінансової підтримки підприємств та міст, які забезпечать приймання відходів та облаштування полігонів. 

«Львівська обласна рада жодного разу не була осторонь проблеми з вивозом твердих побутових відходів. Одразу після того, як сталася трагедія на Грибовицькому сміттєзвалищі, ми на сесії обласної ради закликали до солідарності усіх міських голів Львівщини допомогти Львову, - наголосив перший заступник голови Львівської обласної ради Андрій Білоус. - Зараз переміг здоровий глузд, коли  за круглим столом зустрілися керівники області, міста, міст обласного значення за посередництва Кабінету Міністрів України і знайшли мудре рішення. Ідея цього меморандуму полягає в тому, щоб частину коштів екологічного фонду скерувати на впорядкування тих полігонів, які зможуть приймати сміття. Відтак ми домовилися з міською радою у цьому році  виділити кошти в сумі 100 млн грн., з яких 70 млн грн. – з міського бюджету, 30 млн грн. – екологічного фонду. Частину з цих грошей також скерують на вирішення соціально важливих проблем в населених пунктах – ремонт доріг, освітлення, покращення водопостачання тощо. Зараз стоїть глобальне завдання – навести порядок з існуючими полігонами в області та побудувати сучасний сміттєпереробний комплекс, щоб остаточно вирішити проблему з вивозом ТВП зі Львова та районів області».

Відтак Львівська міська рада має укласти угоди з органами місцевого самоврядування та підприємствами, які обслуговують полігони ТПВ, терміном на 24 місяці з метою забезпечення належного захоронення твердих побутових відходів, які утворюються у м. Львові.

Нагадаємо, проблема із вивозом  твердих побутових відходів у Львові виникла в травні 2016 року через масштабну пожежу на Грибовицькому сміттєзвалищі та неможливість подальшої експлуатації полігону відходів.