Лісгоспи області – про всихання соснових насаджень

31.10.2017
Лісгоспи області – про всихання соснових насаджень

Протягом жовтня на базі державних підприємств «Буський лісгосп», «Золочівський лісгосп», «Жовківський лісгосп», «Рава-Руський лісгосп», Радехівський ЛМГ», «Самбірський лісгосп» та «Старосамбірський ЛМГ» відбулися семінари-навчання про проблеми всихання соснових насаджень та шляхи їх вирішення.

У семінарах брали участь працівники ДП «Львівлісозахист», представники місцевої влади, науковці, а також небайдужі до екологічних проблем громадяни. 

Варто зазначити, що, окрім ознайомлення із теоретичним матеріалом, учасники мали змогу оглянути зразки зрізів уражених дерев та відвідати соснові ділянки з різним ступенем ураження.

Як свідчать результати наукових досліджень, внаслідок комплексу сприятливих кліматичних факторів для розмноження шкідників, а саме аномально високих температур, різкого коливання рівня ґрунтових вод втрачається біологічна стійкість лісових насаджень, відбувається масове заселення дерев стовбурними шкідниками, зокрема верхівковим короїдом.

За висновками ДСЛП «Львівлісозахист», на даному етапі єдиним найбільш дієвим методом боротьби є проведення санітарних рубок з метою ліквідації осередків та недопущення їх поширення з подальшим відновленням зрубаних ділянок більш стійкими змішаними деревостанами.

У той же час низка норм законодавчих та правових актів не дає можливості працівникам лісового господарства оперативно впливати на локалізацію цього екологічного лиха.

Відтак представники місцевого самоврядування та громадськість висловили готовність співпрацювати для попередження та вжиття заходів з усунення наслідків всихання соснових насаджень на Львівщині.