Успішна транскордонна співпраця: громадськості презентували проект реконструкції монастирського комплексу в Підкамені

07.03.2018
Успішна транскордонна співпраця: громадськості презентували проект реконструкції монастирського комплексу в Підкамені

Сьогодні, 7 березня, громадськості презентували проект «Транскордоннии? паломницькии? маршрут як інструмент промоціі? спільноі? історико-культурноі? спадщини в украі?нсько-польському прикордонні», який втілюватиметься в життя в Бродівському районі у межах Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014-2020. Даний проект – один із 10 проектів-переможців, які реалізовуватимуться на території Львівської області у співпраці з партнерами з прикордонних регіонів Польщі та Білорусі за кошти Європейського Союзу.

Як наголосив перший заступник голови Львівської обласної ради Андрій Білоус, вищеназваний проект, пов'язаний із реставрацією вежі монастиря у Підкамені. «Це дуже гарне історичне місце, яке притягує багатьох туристів, але, на жаль, перебуває в такому стані, який потребує негайного втручання. Завдяки перемозі в міжнародному проекті ми залучимо майже 800 тис євро на реставрацію дзвіниці – головної окраси монастиря, заввишки понад 50 м. Упевнений, що це дасть поштовх до відродження усього монастирського комплексу, який стане важливим елементом майбутнього транскордонного паломницького маршруту і загалом туристичної інфраструктури на Львівщини», - сказав він.

IMG_9163

За словами виконавчого директора Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати-Україна» Галини Литвин,проект розпочинається 1 червня, саме в цей час мають прийти кошти на його реалізацію. «Якщо говорити про інвестицію – реконструкцію вежі в Підкамені, то розуміємо, що нас чекає проведення тендерних процедур згідно з українським і європейським законодавством. Відтак переможець електронних закупівель зможе орієнтовно з серпня розпочати роботи на об’єкті.

IMG_9196

«У рамках великого проекту маємо 21 місяць на його реалізацію. Часу насправді дуже мало. Окрім того, з червня починаємо працювати з релігійними громадами, мешканцями, на території яких є релігійні об’єкти, аби напрацювати загальну концепцію розвитку паломницького туризму в українсько-польському прикордонні. Тобто, говоримо не лише про Львівщину, а й Польщу. Ми відберемо найунікальніші пам’ятки, які можуть стати дестинаціями для паломників на території двох держав. Розробимо інтерактивний інтернет-ресурс, де можна буде отримувати всю інформацію: як доїхати до цих пам’яток, в які дні їх можна відвідувати, коли відбувається богослужіння, де можна переночувати, заправити автомобіль. З іншого боку, будемо робити якомога більше промоційних заходів, щоб якнайбільше туристів дізналися про цей транскордоннии? паломницькии? маршрут», - зауважила Галина Литвин.

На переконання директора Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати-Україна», відновивши вежу, монастир стане родзинкою майбутнього паломницького маршруту. «Цікаво, що за кілька кілометрів від монастиря знаходиться Почаєвська лавра, тому очікується, що в добру погоду з оглядової вежі можна буде її побачити. Загалом сподіваємося, що цей проект стане першим кроком до створення якісних туристичних продуктів для різних цільових груп», - підсумувала Галина Литвин.

IMG_9152

Варто зауважити, що в межах проекту «Транскордоннии? паломницькии? маршрут як інструмент промоціі? спільноі? історико-культурноі? спадщини в украі?нсько-польському прикордонні» з польського боку планується реставрувати костел Святої Ядвіги в Мокободах і костелу Різдва Пресвятої Діви Марії в Голублі. Розмір гранту ЄС на реалізацію проекту – 1,895 млн євро.

Нагадаємо, що в жовтні 2017 року завершився перший конкурс проектів Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014 – 2020, що має на меті фінансову підтримку за кошти Європейського Союзу проектів у галузі збереження і промоції історико-культурної та природної спадщини. Серед 17 проектів, відібраних до фінансування, 10 реалізовуватиметься на території Львівської області у співпраці з партнерами з прикордонних регіонів Польщі та Білорусі.