Олександр Ганущин взяв участь у круглому столі «Формування державної політики підтримки розвитку гірських територій»

30.11.2018
Олександр Ганущин взяв участь у круглому столі «Формування державної політики підтримки розвитку гірських територій»

У Львівському центрі розвитку місцевого самоврядування сьогодні, 30 листопада, голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин взяв участь у круглому столі «Формування державної політики підтримки розвитку гірських територій».

У своєму виступі Олександр Ганущин детально розповів про комплексний підхід до розвитку гірських територій, ініціатива якого належить Асоціації «ЄВРОРЕГІОН КАРПАТИ – УКРАЇНА».

«Проект, який має за мету організувати, написати стратегію розвитку українських Карпат, перебуває вже на стадії реалізації. Уже підписані всі угоди по виграному секторальному проекту «Карпатська мережа регіонального розвитку», який буде реалізовуватися на теренах 4 областей. Отож, документ у вигляді стратегії буде», - наголосив він.

Крім того, очільник облради зупинився на специфіці Програми підтримки ініціатив місцевих карпатських громад. «Це конкурс дрібних проектів, який має за мету, у першу чергу, активізувати місцеві громади для вирішення специфічних карпатських питань. Є достатній інтерес місцевих громад трьох областей до цього питання – був конкурс 1:3. Усього реалізовується 32 проекти», - зауважив голова облради.

47285553_2063219197072559_3409475013865111552_n

Також Олександр Ганущин поділився думками про перспективні інструменти розвитку гірських територій: програму фінансування регіонального розвитку гірських територій на рівні держави; окремий пілотний проект ЄС для 4 карпатських областей у фінансовій перспективі 2020+; макрорегіональну стратегію ЄС 8 карпатських держав, що входять до регіону Карпат.

10780190752_IMG_6088

Варто додати, що в рамках заходу обговорили Концепцію державної програми розвитку гірських територій українських Карпат на період до 2023 року. «Територія Карпат є одним з найпривабливіших географічних регіонів Центрально-Східної Європи, в тому числі України, який має стратегічне значення у розвитку територій восьми країн Європи. У Карпатському регіоні зосереджений значний рекреаційний, оздоровчий та історико-культурний потенціал. Зокрема з 7 включених від України об'єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, 4 розташовані або в межах гірських територій, або в безпосередній близькості до гірських територій, 2 з цих об’єктів є транснаціональними» - йдеться у тексті Концепції.