В облраді окреслили проблеми та перспективи розвитку природно-заповідного фонду Львівщини

01.11.2017
В облраді окреслили проблеми та перспективи розвитку природно-заповідного фонду Львівщини

Про розвиток природно-заповідного фонду в Львівській області говорили сьогодні, 1 листопада, під час розширеної наради за участі заступника міністра екології та природних ресурсів України Василя Полуйка, першого заступника голови Львівської обласної ради Андрія Білоуса та керівників об’єктів природоохоронного фонду області.

У вступному слові Андрій Білоус, аналізуючи стан природно-заповідного фонду (ПЗФ) у Львівській області, зауважив, що достатньо багато питань назбиралося з цієї теми. «Тому маємо можливість обговорити існуючі проблеми і окреслити завдання для їх вирішення», - сказав він.

Під час наради заступник міністра екології та природних ресурсів України Василь Полуйко презентував присутнім план дій та результати роботи міністерства у галузі розвитку природно-заповідного фонду. За його словами, основними пріоритетами мінекології є: вдосконалення нормативно-правової бази, імплементації міжнародних угод, оптимізація управління природно-заповідними територіями, прозорість природокористування, наведення порядку в рекреаційній діяльності, моніторинг стану довкілля, кадрова політика, завершення оформлення документації, організаційний розвиток об’єктів ПЗФ.

Крім того, Василь Полуйко обґрунтував необхідність внесення змін до Закону України «Про природно-заповідний фонд України» щодо повноважень в галузі охорони навколишнього природного середовища (законопроект 4551).

IMG_1452_3

У свою чергу керівники природоохоронних установ Львівщини озвучили основні проблеми галузі та надали пропозиції стосовно регулювання чисельності хижих тварин на територіях ПЗФ, деяких питань мисливського господарства, упорядкування земельної документації, розширення земель ПЗФ, транспортного забезпечення тощо.

Варто додати, що Андрій Білоус звернувся з проханням до заступника міністра враховувати критерії співфінансування з місцевих бюджетів під час розподілу коштів по областях, а також поінформував високопосадовця про напрацювання на Львівщині програми розвитку гірських територій.

Відтак за результатами наради підготують пропозиції та скерують їх до міністерства екології. А також звернуться до народних депутатів зі Львівщини з проханням ініціювати внесення змін до чинного законодавства щодо режиму діяльності національних парків.