У Музеї визвольної боротьби України представили виставку «Революція Гідності. Пам’яті Небесної сотні»

20.11.2017
У Музеї визвольної боротьби України представили виставку «Революція Гідності. Пам’яті Небесної сотні»

Сьогодні, 20 листопада, до Дня Гідності та Свободи у приміщенні Музею визвольної боротьби України – відділі Львівського історичного музею відбулося відкриття виставки «Революція Гідності. Пам’яті Небесної сотні». Участь у заході взяли перший заступник голови Львівської обласної ради Андрій Білоус, голова Львівської ОДА Олег Синютка, учасники Революції Гідності, рідні та близькі Героїв Майдану.

Як підкреслив у вступному слові Андрій Білоус, такі зустрічі як сьогодні – це лише невелика частина того вшанування пам’яті, яке ми зобов’язані здійснювати стосовно Героїв Майдану – тих, хто віддав своє життя за європейський вибір України. «Під час подібних заходів дізнаємося, що ще необхідно зробити на обласному рівні, щоб пам'ять наших Героїв була гідно вшанована», - наголосив він.

Варто зауважити, що виставка умовно поділяється на такі розділи: «Молодь за євроінтеграцію. Виникнення Майдану», «Загострення конфронтації у суспільстві. Розгін студентів 30 листопада 2013 року», «Підтримка Майдану у різних регіонах України», «Створення регіональних сотень самооборони Майдану», «Перші жертви збройних протистоянь», «Роль духовенства, медиків. Підтримка киян», «Допомога та підтримка країн світу». Окремо представлені світлини Героїв Небесної сотні, вшанування їх пам’яті в Україні.

Під час презентації відвідувачі пригадали як розпочинався і постав мирний Майдан, учасниками якого переважно були студенти, молодь, їх гасла на мітингах – «Без політиків», «За євроінтеграцію». Крім того, поновили у пам’яті процес загострення конфронтації з владою після розгону мирного Майдану в Києві 30 листопада 2013 року; гуртування людей різного віку з усіх регіонів України навколо Майдану, створення захисних сотень; початок збройного протистояння громадян як реакцію на провокації влади та небажання здійснювати реформи у державі.

На виставці висвітлено активну участь духовенства, журналістів, медиків, підтримку киян, всіх людей України, яких об’єднала спільна боротьба за краще майбутнє країни. Низка фотоматеріалів висвітлює підтримку Майдану країнами світу.

Додамо, що відвідувачі музею поспілкувалися з рідними Героїв Небесної сотні Львівщини та учасниками Революції Гідності.