Збереження унікальних карпатських екосистем та створення природних парків – основні теми панельної дискусії «Екологія Карпат»

21.06.2018
Збереження унікальних карпатських екосистем та створення природних парків – основні теми панельної дискусії «Екологія Карпат»

Про екологію Карпат йшлося під час панельної дискусії у межах ІІІ Форуму місцевого розвитку, який відбувається у Трускавці. Спікери підняли тему лісів, а також обговорили стан та перспективи природно-заповідного фонду в Україні та регіоні.

Заступник Міністра екології та природних ресурсів України Василь Полуйко нагадав, що зараз в Україні природно-заповідний фонд включає 8295 територій та об’єктів. «Хочу відзначити активну роботу зокрема Львівської області. В нас на виході створення національного парку «Бойківщина». Остання ініціатива – це створення національного парку імені Блаженнішого Любомира Гузара. Я думаю, що ці два парки постануть найближчим часом і таким чином Львівщина покращить свої показники», - зауважив Василь Полуйко.

Модератор дискусії - заступник міського голови міста Трускавця Олексій Балицькийозвучив ініціативу створення національного природного парку “Трускавецький”. «Основу для цього ми маємо - велике родовище Нафтусі та парк – пам’ятку садово-паркового мистецтва. Відповідно навколо урбаністичного центру (такий принцип застосовується у всіх світових практиках) – якраз і є потреба створювати національні парки», - зазначив він.

На важливості збереження унікальних карпатських екосистем акцентував і голова Косівської районної ради Івано-Франківської області Павло Ванджурак. 

Про польський досвід у цій сфері розповіла Анна Чижевська, директор департаменту Національного фонду охорони довкілля та водних ресурсів Республіки Польща. «Охорона довкілля потребує значних фінансових інвестицій», - наголосила вона. 

Не оминули увагою спікери і стан лісів. «Половина територій Карпат на Львівщині вкрита лісами. І саме ліси є екологічним каркасом території всіх Карпат», - наголосив начальник Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолій Дейнека. Майбутнє лісового господарства, з його слів, - є екологічно орієнтованим.