У Львівському палаці мистецтв відкриється виставка «На Романа іменини»

30.11.2018
У Львівському палаці мистецтв відкриється виставка «На Романа іменини»

1 грудня у Львівському палаці мистецтв відкриється виставка «На Романа іменини». Саме цією виставкою Палац мистецтв розпочинає проект «Зимові святкові містерії у Палаці мистецтв. Від Романа до Івана».

Зиму по-мистецьки відкриватимуть шестеро Романів - Роман Дмитрик, Роман Зьомко, Роман Яців, Роман Опалинський, Роман Зілінко, Роман Хрущ. Митці – запропонують до огляду «свіжі» твори, підсумовуючи свій творчий рік.

«Цю виставку ми присвячуємо першому та багаторічному директорові Львівського палацу мистецтв – Роману Наконечному. Саме він згуртовував при Палаці цікавих людей, поетів, художників, митців. Саме він започаткував тут чимало проектів, які з року в рік ставали все цікавішими», - каже куратор виставки, майстер художнього скла Роман Дмитрик.

Роман Олексійович Наконечний (1997-2008) – перший та багатолітній директор Палацу мистецтв, заслужений працівник культури України, великий шевченколюб. Саме з його ініціативи організовувалися щорічні художні виставки «Осінній салон «Високий замок» - конкурс на кращий мистецький твір року. (цього року був – ХХІІ).

З 1998 року у Львівському палаці мистецтв Роман Наконечний запровадив відтвореннчя дійства Йорданської «Яблуневої ялинки». Традиція на Йордан нести до церкви яблуневу сосну народилася в 1920 роках в селі Гусакові (Мостийський район), де провів своє дитинство Роман Олексійович. Напередодні Йорданських свят працівники Львівського палацу мистецтв наряджали найкращими червонобокими яблуками ялинку і 19 січня у День Святого Водохреща, священик окроплював ялинку свяченою водою. Чоловіким запрошували до танцю свою обранницю, дарували їй куплене яблуко (платить, хто скільки може. Це був добровільний внесок у фонд підтримки і розвитку Музею Тараса Шевченка.

Прес-конференція розпочнеться о 13.00

Відкриття виставки о 14.00